La convivència de tanta gent en un espai tan reduït
durant la navegació, fa necessari comptar amb un grup de responsables
encarregats de mantenir l’ordre i la higiene del vaixell. És el que s’anomena
la “vida a bord”. Està formada per un membre de cada grup de guàrdia, que quan
s’encarreguen de la neteja queden exempts de les feines de la guàrdia.
Les tasques de vida a bord que duen a terme són les
següents:
- Netejar els lavabos i la cuina.
- Parar la taula.
- Fregar els plats després de cada àpat.
- Vigilar que es mantingui l’ordre a les parts comunes del
vaixell.
- Passar l’aspirador.
- Ajudar al cuiner quan ho requereixi.
Neteja de la cuina
Normalment les cuines s’embruten de productes oliosos
i de restes de menjar, és a dir, de matèria orgànica. Per tant, una cuina
bruta, a part del mal efecte estètic, és antihigiènica perquè possibilita que
apareguin microorganismes que s’alimenten d’aquestes restes generant la
presència d’insectes, fongs, etc... En aquests casos el problema d’higiene no
és immediat, però apareixerà aviat.
|
|
Consells bàsics per a la
neteja de la cuina
1. Netejar
les restes que hi hagi a totes les superfícies: escombrar el terra, passar
un drap perquè no quedin engrunes en marbres i piques, mantenir els armaris
nets i endreçats.
2. Aplicar
amb un drap un producte de tipus detergent o desgreixador per dissoldre els
greixos que hi hagi.
3. Assecar
amb un drap totes les superfícies que s’han netejat, evitant que quedin
humides.
|
|
Neteja del
lavabo
Els vàters poden quedar bruts, amb restes
d’excrements i orina que ràpidament donen peu a males olors, inclús si les
restes són invisibles. Aquestes restes presenten, a més a més, un problema
d’higiene de forma immediata.
|
|
Consells bàsics per a la neteja del lavabo
1. Cal
netejar totes les superfícies del lavabo (vàter, parets, terra, rentamans)
amb un producte germicida, que elimini els gèrmens (tipus lleixiu o
amoníac). Per fer-ho, farem servir un drap o fregall, vigilant que no
quedi cap espai sense mullar (penseu que estem netejant brutícia
microscòpica i per tant no ha de quedar cap superfície sense mullar).
2. Esbandir
el producte aplicat amb un drap humit d’aigua perquè no quedin restes de
producte, que pot ser tòxic o agressiu.
3. Assecar
totes les superfícies, per evitar la humitat i, per tant, la propagació de
fongs.
Instruccions d’ús del vàter
· El vàter funciona amb una bomba trituradora
que elimina els residus, per això a la tassa només s’hi poden abocar els
excrements i el paper higiènic.
·
No s’hi pot llençar cap altre producte sòlid.
El vàter no és una paperera.
·
S’ha de prémer el botó de la bomba trituradora
30 segons com a mínim per assegurar que el tub quedi net.
|
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.