divendres, 21 de setembre del 2018

Vida a bord

La convivència de tanta gent en un espai tan reduït durant la navegació, fa necessari comptar amb un grup de responsables encarregats de mantenir l’ordre i la higiene del vaixell. És el que s’anomena la “vida a bord”. Està formada per un membre de cada grup de guàrdia, que quan s’encarreguen de la neteja queden exempts de les feines de la guàrdia.
                
Les tasques de vida a bord que duen a terme són les següents:
  • Netejar els lavabos i la cuina.
  • Parar la taula.
  • Fregar els plats després de cada àpat.
  • Vigilar que es mantingui l’ordre a les parts comunes del vaixell.
  • Passar l’aspirador.
  •  Ajudar al cuiner quan ho requereixi.

Neteja de la cuina

Normalment les cuines s’embruten de productes oliosos i de restes de menjar, és a dir, de matèria orgànica. Per tant, una cuina bruta, a part del mal efecte estètic, és antihigiènica perquè possibilita que apareguin microorganismes que s’alimenten d’aquestes restes generant la presència d’insectes, fongs, etc... En aquests casos el problema d’higiene no és immediat, però apareixerà aviat.


            Consells bàsics per a la  neteja de la cuina

1.     Netejar les restes que hi hagi a totes les superfícies: escombrar el terra, passar un drap perquè no quedin engrunes en marbres i piques, mantenir els armaris nets i endreçats.
2.      Aplicar amb un drap un producte de tipus detergent o desgreixador per dissoldre els greixos que hi hagi.
3.      Assecar amb un drap totes les superfícies que s’han netejat, evitant que quedin humides.


 
   
Neteja del lavabo

Els vàters poden quedar bruts, amb restes d’excrements i orina que ràpidament donen peu a males olors, inclús si les restes són invisibles. Aquestes restes presenten, a més a més, un problema d’higiene de forma immediata.

    Consells bàsics per a la neteja del lavabo

1.    Cal netejar totes les superfícies del lavabo (vàter, parets, terra, rentamans) amb un producte germicida, que elimini els gèrmens (tipus lleixiu o amoníac). Per fer-ho, farem servir un drap o fregall, vigilant que no quedi cap espai sense mullar (penseu que estem netejant brutícia microscòpica i per tant no ha de quedar cap superfície sense mullar).
2.      Esbandir el producte aplicat amb un drap humit d’aigua perquè no quedin restes de producte, que pot ser tòxic o agressiu.
3.      Assecar totes les superfícies, per evitar la humitat i, per tant, la propagació de fongs.

    Instruccions d’ús del vàter

·     El vàter funciona amb una bomba trituradora que elimina els residus, per això a la tassa només s’hi poden abocar els excrements i el paper higiènic.
·        No s’hi pot llençar cap altre producte sòlid. El vàter no és una paperera.
·        S’ha de prémer el botó de la bomba trituradora 30 segons com a mínim per assegurar que el tub quedi net.
 
 Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.