dilluns, 1 d’octubre del 2018

La carta nàutica


La carta nàutica és un element indispensable per a navegar. Es tracta d’un “mapa” que representa la costa i les aigües per on es navega. Aquesta dóna informació mitjançant llegendes o símbols que ens ajuden a posicionar-nos quan es navega amb la costa a la vista.

Totes les cartes nàutiques estan orientades al nord (N). Als marges superior i inferior es pot observar la graduació corresponent a la longitud (l), i als de la dreta i l’esquerra, els de latitud (L).






















Com posicionar-se amb la costa a la vista

Quan volem posicionar-nos sobre una carta nàutica hem de prendre mesura de dos punts de referència a la costa i d’aquesta manera poder establir:

  • Demores: és l’angle format entre el nord i l’objecte visualitzat i es mesuren amb un compàs de demores.
  • Enfilades: línia recta de posició formada entre dos punts de la costa alineats al vaixell.
  • Marcacions: és la direcció entre qualsevol objecte i la línia de crugia del nostre vaixell.
En la major part d’aquestes operacions cal utilitzar un compàs de puntes, un transportador d’angles i un compàs magnètic de marcacions. Aquest darrer és fonamental, ja que es tracta d’un compàs portàtil que permet apuntar a un punt fora del vaixell per veure quin angle fa respecte al nord magnètic.

Per posicionar-se amb la costa a la vista poden fer el següent:

  1. Localitzar a la costa dos punts de referència (torres, xemeneies, fars, etc.) que estiguin representats a la carta nàutica.
  2. Orientar i fer coincidir el compàs de demores amb el primer punt de referència. Cal llegir els graus que marca i anotar-los (aquests graus marquen la demora, que és l’angle que forma el punt de referència amb el nord magnètic).
  3. Fer el mateix amb el segon punt de referència. Un cop s’han anotat les dues demores cal treballar sobre la carta nàutica amb el transportador d’angles.
  4. Situar el centre del transportador sobre del punt de referència i girar-lo fins que el nord del transportador (0º) coincideixi amb el de la carta nàutica. Buscar la primera demora al transportador i fer una marca a la carta.
  5. Agafar el regle i traçar una recta que passi per sobre del punt de referència i sobre la marca que s’ha fet.
  6. Fer el mateix amb el segon punt de referència. Un cop s’han traçat les dues rectes, cal allargar-les fins que es creuin en un punt. Aquest punt és la posició de l’observador.


Cal tenir en compte que...

Si un objecte es veu en direcció Nord vol dir que l’observador es troba al Sud d’aquest objecte. Per tant, a l’hora de situar la demora sobre la carta cal restar o sumar 180º depenen de si la demora és major o menor que 180º.

·        Demora major que 180º  → cal restar 180º
·        Demora menor que 180º → cal sumar 180º

Per exemple, si es veu un element a 10º vol dir que des d’aquell punt veuen a l’observador als 190º.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.